Categories
ergonomie Ergonomie Birou scaun de birou

Reglarea scaunului de birou

Nu exista doua persoane la fel. Chiar daca avem aceeasi inaltime, aceeasi greutate, suntem diferiti unii de altii. Putem avea diferente de lungime la nivelul bratelor, coapselor, gambelor. Adancimea curburilor coloanei vertebrale poate fi mai profunda sau mai stearsa. In concluzie exista o multitudine de particularitati care ne diferentieza si nu putem vorbi de o reteta universal valabila in ceea ce priveste ergonomia scaunului de birou.

Voi prezenta in linii mari cateva elemente de care e bine sa tinem cont in ceea ce priveste asezarea si reglarea scaunului de birou.

Nu imi propun sa dau sfaturi in legatura cu alegerea unui anume tip de scaun.

Scaunul ideal de birou are urmatoarele elemente reglabile:

  1. Inaltimea scaunului
  • daca biroul este reglabil

Cand stai in picioare langa scaun, cel mai inalt punct al sezutului scaunului trebuie sa fie situat imediat sub genunchi. In poztia stand in sezut picioarele trebuie sa stea plate pe podea si coapsele sa fie orizontale, paralele cu solul.

Pornind de aici se va regla inaltimea biroului, pentru a asigura o pozitie optima regiunii superioare a trunchiului.

  • daca biroul nu este reglabil

In reglarea inaltimii scaunului fata de birou se va tine cont strict de regiunea superioara a trunchiului, care trebuie sa stea intr-o pozie cat mai corecta.

In ajustarea optima a jumatatii inferioare a trunchiului putem interveni cu ajutorul unui suport pentru picioare. Acesta este foarte apreciat de persoanele scunde. Unghiul ales la suportul pentru picioare trebuie sa permita o pozitie cat mai confortabila a gleznelor.

2. Portiunea sezutului

Poate ramane paralela cu solul sau usor inclinata inainte, la un unghi de -6 grade. Aceasta asezare negativa ( -6 grade) va ajuta la indreptarea intregului spate si mentinerea curburilor fiziologice ale coloanei.

Aceasta regiune nu trebuie sa fie foarte mare. Avand in vederea ca pozitia corecta pe scaun este cu sezutul lipit de spatarul scaunului, trebuie sa tinem cont ca regiunea din spatele genunchilor nu trebuie sa vina in contact cu scaunul si ca trebuie sa ramana cativa centimetri liberi, intre aceste doua repere.

3. Reglarea spatarului

Un scaun ideal din punct de vedere ergonomic are spatarul reglabil. Acesta va fi reglat astfel incat sa sustina delicat spatele si in special regiunea lombara.

Daca spatarul nu este reglabil, este necesara o investitie intr-o perna suport pentru spate, pentru sporirea confortului si pentru mentinerea curburilor fiziologice ale coloane vertebrale.

4. Cotierele

Rolul si prezenta lor comporta discutii.

Stand in sezut in pozitie verticala cu bratele pe langa corp, cotierele ar trebui reglate imediat sub coate. Niciodata mai sus.

Obligatoriu se vor elimina cotierele daca:

  • ajung mai sus decat coatele si nu pot fi reglate
  • ingreuneaza pozitionarea scaunului in raport cu biroul si tastatura.

By Adriana

Recuperare musculoscheletala
Kinetoterapie, Ergonomie, Masaj, Bandajare Neuromusculara

One reply on “Reglarea scaunului de birou”

Leave a comment