Categories
Uncategorized

Sunt slapii buni pentru picioare?

Ce efecte nedorite putem avea atunci cand purtam slapi

E vara, e cald si vrem sa incaltam pantofi cat mai usori. Slapii par a fi solutia ideala.  Insa lucrurile nu stau chiar asa.

Acest tip de incaltaminte de vara, pe langa faptul ca este inestetic ( parerea mea), poate fi periculos pentru picior si postura.

Purtati pe perioade lungi de timp, acestia pot cauza:

  • Modificari in biomecanica mersului. Degetele se strang in flexie plantara atunci cand calcaiul este ridicat, exact invers decat ar trebui, generand tensiuni la nivelul gleznei si soldului. Pasul se scurteaza si impactul calcaiului cu solul este mai puternic. Astfel pot aparea dureri la nivelul gleznei, genunchiului si soldului.
  • Fasciita plantara: acest tip de incaltaminte nu ofera suport plantar, ci dimpotriva adauga o tensiune suplimentara la acest nivel. Durerea poate avea caracter ascutit sau poate fi resimtita ca o sagetare.
  • Deformari ale degetelor de la picioare: ca urmare a dezechilibrului creat la nivelul musculaturii flexoare si extensoare.

Daca totusi preferati acest tip de incaltaminte, alegeti un model cu bareta de fixare la spate.

Sa nu exageram acum: purtarea acestui tip de incaltaminte la piscina, pentru cateva minute pe zi, ocazional,  nu este periculoasa.

In concluzie nu recomand purtarea slapilor zi de zi, pe perioade lungi de timp.

By Adriana

Recuperare musculoscheletala
Kinetoterapie, Ergonomie, Masaj, Bandajare Neuromusculara

Leave a comment