Categories
Atelierul de Miscare Coloana Vertebrala Ergonomie Birou exercitiu fizic kinetoterapie scaun de birou

Cum sa ai grija de spatele copilului/adolescentului tau in 6 pasi

  1. Intelege motivul pentru care micutul tau nu sta drept si gaseste solutii pentru a corecta acest lucru.

Un control la specialist este primul lucru recomandat, cand constati ca micutul tau are o postura deficitara. Lasand de-o parte situatiile in care postura deficitara este datorata unor deformari ale coloanei vert (scolioza, cifoza etc), aici intervin si alti factori care il fac pe copil sau adolescent sa stea cocosat. Acestia pot fi:

  1. Copilul este mai inalt decat colegii de clasa sau prietenii din grupul de joaca
  2. Timiditate accentuata
  3. Dezvoltarea sanilor in cazul fetelor. Adesea adolescentele cu un bust mai proeminent au tendinta sa mearga aplecat pentru a masca aceasta diferenta a corpului lor. etc

Ajuta-l sa depaseasca aceste complexe, fii alaturi de el si descrie-i etapele de dezvoltare pubertara si adolescentine, confera-i in permanenta asigurari in ceea ce priveste unicitatea sa. Nu uita ca adolescenț este o perioadă de tranziție și efervescentă a vieții, în care dorința de independență și de noi aventuri se împletește cu dorința de a se defini, de a se distinge, de a aparține.

Dorința de a se defini, de a fi acceptați de semenii lor și de a răspunde cerințelor tot mai mari ale lumii din jurul lor pune presiune asupra adolescentului ale cărui emoții uneori crescute pot fi greu de gestionat.

Cand simti ca nu te descurci, nu ezita sa ceri ajutor unui specialist.

2. Timpul petrecut pe device-uri electronice

Gaseste formule prin care sa-l determini sa nu se cufunde ore in sir pe telefon sau device-uri electronice. Convinge-l ca este important sa-si stabileasca un program de utilizare a device-urilor electronice.

Mulți tineri, dar și adulți, experimentează perioade de „deconectare” de ei înșiși și de corpurile lor, trăind indirect în lumea virtuală a snap chat, instagram, TikTok etc. 

 3. Investeste in sedinte de kinetoterapie

Kinetoterapeutul il va invata un set de exercitii de intarire a musculaturii posturale, il va invata sa stea corect in banca, pe scaunul de birou acasa la teme. Il va invata chiar sa foloseasca corect, din punctul de vedere al posturii, telefonul sau tableta si cum sa poarte corect ghiozdanul.

Mulți tineri, dar și adulți, experimentează perioade de „deconectare” de ei înșiși și de corpurile lor, trăind indirect în lumea virtuală a snap chat, instagram, TikTok etc. Practicand regulat un program de exercitii posturale, adolescenți descopera o disciplina minunata prin care  se pot reconecta la corpul lor, il pot  întări, flexibiliza. Ei pot astfel, invata  să-si asculte propriul corpul, si sa identifice cum emotiile de baza le influenteaza postura. Este bine cunoscut până acum că miscarea fizica este un antidot împotriva stresului care îmbunătățește nu doar sănătatea fizică dar și pe cea emoțională. Pentru sportivi, kinetoterapia ajută la reducerea accidentărilor și la creșterea performanței, iar pentru cei mai puțin atletici, oferă o modalitate blândă de a intra în formă. 

4. Incurajeaza-l sa practice un sport

In aceste vremuri, in care copiii si adolescentii petrec o cantitate nebuna de timp pe ecrane, prabusiti pe canapele, scaune sau fotolii, cu capul aplecat  in fata, ore in sir, este mai mult decat necesar sa-i motivam sa faca sport. Astfel, înscrierea lor la un sport în afara orelor de educatie fizica de la scoala sau liceu le va permite să aiba un stil de viata mai activ, să-și dezvolte mușchii și să petreacă timp cu prietenii.! Exista o paleta mare de sporturi recomandate tinerilor in plina dezvoltare: inotul, canotajul, dansul, gimnastica, voleiul, baschetul sunt excelente! Dar atenție, nu-i impune nimic pentru că va merge fortat o vreme și până la urmă nu va mai merge deloc! Așa că dacă adolescentul tău vrea să joace fotbal, înscrie-l acolo. Și lasa de-o parte înotul sau baletul! Orice sport va practica fiti siguri ca va avea o contributie importanta la buna lui dezvoltare musculo-scheletala decat nimic. Evident este mai bine să facă sportul care îi place decât să nu facă deloc si sa stea tolanit toata ziua pe canapea cu telefonul in brate, absorbit intr-o lume virtuala.

5. Scaunul de birou

Investeste intr-un scaun de birou de calitate si invata sa-l reglezi corect in functie de inaltimea si particularitatile copilului. Invata-l pe micut sa stea corect la birou atunci cand isi face temele si asigura-te ca respecta indicatiile kinetoterapeutului.

6. Rucsacul/Ghiozdanul

Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului. Invata-l sa poarte si  sa regleze corect ghiozdanul. Personal, recomand alternarea unui rucsac cu un troller.

By Adriana

Recuperare musculoscheletala
Kinetoterapie, Ergonomie, Masaj, Bandajare Neuromusculara

One reply on “Cum sa ai grija de spatele copilului/adolescentului tau in 6 pasi”

Leave a comment