Categories
Membrul Superior

Umar – Sindromul de Impingement

Apare cand tendoanele muschilor din coafa rotatorilor sunt prinse si compresate in spatiul subacromial, ce se ingusteaza atunci cand bratul este ridicat deasupra capului.

Anatomie si Biomecanica

Articulatia scapulo-humerala este cea mai mobila articulatie din corpul omenesc.

Coafa rotatorilor este formata din patru muschi ce imbraca articulatia scapulohumerala, asemeni unui manson: m. supraspinos, m. infraspinos, m. subscapular, m. rotund mic. Acestia au rolul de a roti, ridica si a cobori bratul.

rotator-cuff-muscle6e6c8e0befc7d524ca96a36a1a9ec26a

Cel mai frecvent muschi afectat al afectat al coafei este supraspinosul.

Bursa subacromiala este un mic sac cu lichid sonovial, ce se interpune intre acromion si portiunea superioara a humerusului. Ea faciliteaza miscarea de alunecare intre capul humeral si coafa rotatorilor. Aceasta bursa subacromiala are rol lubrifiant, permitand alunecarea libera a tendoanelor coafei rotatorilor in timpul miscarilor umarului.

 

Semne si Simptome:

Durerea

  • este cel mai pregnant sindrom;
  • se instaleaza un arc dureros, la abductia bratului intre 60-120 grade;images
  • se agraveaza la ridicarea bratului deasupra capului;
  • poate aparea brusc – traducand momentul in care s-a produs injuria;
  • se poate instala insidios – injuria se produce gradual;
  • poate avea caracter nocturn din doua motive: 1) activitatile din timpul zilei au tendinta de a creste inflamatia, ceea ce inseamna mai multa durere la sfarsitul zilei; 2) nopatea mintea este mai putin ocupata, lasand ca durerea sa fie principalul stimul;
  • dormitul pe umarul afectat este dureros in mod special.

Slabiciune musculara

Limitarea miscarii

Tulburari ale somnului

Afectarea activitatilor cotidiene

Persoane aflate la risc

  • sportivi: tenismeni, jucatori de basball, inotatori, jucatori de pollo;
  • lucratori in constructii, vopsitori, cei ce lipesc postere de mari dimensiuni.

Diagnosticul se stabileste de catre clinician in urma examenului clinic, printr-o serie de teste specifice Neer, Yocum, Jobe etc si o anamneza meticuloasa.

Imagistica are rolul de a exlude diverse alte patologii ce tin de alta origine ( procese tumorale, etc) si nu este unicul mijloc de a pune un diagnostic precis.

Radiografia nu ofera informatii despre partile moi. Ea evidentiaza variatii anatomice  nivelul conturului osos. Poate decela calcificari ce apar la nivelul tendoanelor sau osteofite pe marginea inferioara a acromionului.

Ecografia: poate releva o mica inflamatie sau o calcificare la nivelul unuia dintre tendoanele  coafei rotatorilor.

Rezonanta magnetica ofera informatii mult mai amanuntite.

Tratamentul urmareste reducerea durerii si a inflamatiei, cresterea mobilitatii si a fortei musculare si corectarea posibilelor cauze ce au stat la baza producerii sindromului de impingement, astfel incat sa nu reapara pe viitor.

Repaus – obligatoriu trebuie intrerupte actvitatile ce produc durere la nivelul umarului. Durerea indica persistenta inflamatiei, ceea ce incetineste procesul de vindecare.

Gheata – aplicatiile de gheata timp de cateva minute, au rolul de a reduce inflamatia si de a scadea durerea. A nu se uita ca gheata nu se aplica in contact direct cu tegumentul. Ea va fi pusa intr-un saculet textil sau un prosop.

Electroterapie: Laser, ultrasunet, C. TENS, etc

Kinetoterapie: Mobilizari articulare active asistate, stretching, izometrie exercitii specifice de cresterea fortei musculare la nivelul rotatorilor externi, interni, bicepsului, deltoidului si musculaturii stabilizatoare a scapulei: romboizi, trapez, marele dorsal, pectoral mare etc.

 

Preventia recidivei

Corectarea posturii este o parte importanta atat in procesul de reeducare, cat si in preventie. De exemplu umerii cazuti in fata pot fi un factor predispozant pentru sindromul de impingement.

De asemeni, gesturile sportive sau profesionale trebuie evaluate, impreuna cu fizioterapeutul, pentru a fi imbunatatite.

 

 

 

 

 

 

By Adriana

Recuperare musculoscheletala
Kinetoterapie, Ergonomie, Masaj, Bandajare Neuromusculara

Leave a comment